Турският парламент ще вземе решението по молбата на Швеция за членство в НАТО. Това заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, коментирайки перспективите за присъединяване на Стокхолм към Северноатлантическия алианс в реч след заседание на турския кабинет на министрите, предава "Анадолската агенция“.

"Органът, който ще вземе окончателното решение относно протоколите за присъединяване [на Швеция към НАТО], е турският парламент. Не се съмняваме, че нашите депутати ще направят всичко, което изискват интересите на страната ни“, заяви Ердоган.

Държавният глава припомни, че турската страна е уведомила Швеция за своите опасения за сигурността във връзка с намерението на скандинавската страна да се присъедини към НАТО.

Той отбеляза, че взаимните стъпки, които трябва да бъдат предприети по отношение на процеса на присъединяване на Швеция към блока, са определени в съвместно изявление след срещата на турския президент, министър-председателя на Швеция и генералния секретар на НАТО на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

"Ще изпълним нашата част (от договореностите, постигнати на срещата на върха на НАТО във Вилнюс) с откриването (на есенната сесия) на нашия парламент“, посочи турският лидер.

Освен това Ердоган заяви готовността на Турция да положи всички необходими усилия за постигане на "траен и справедлив мир“ на Кипър.

"Турция не се колебае да поеме отговорност за установяването на траен и справедлив мир на остров Кипър. Страната ни демонстрира искреност по този въпрос във всички процеси, които са се случили досега, включително плана Анан (2004 г.) и ще демонстрира това отново, ако е необходимо“, отбеляза Ердоган.

По думите му, страните, които блокират напредъка на кипърския процес на уреждане, трябва да "приемат ситуацията на място“.

В обръщението си турският лидер изрази и готовността на Анкара да окаже всякаква помощ на съседна Гърция за потушаването на горските пожари, обхванали страната.​​​​​​

Президентът Ердоган заяви още, че Турция е изпратила два самолета-амфибия и противопожарен хеликоптер в района на бедствието в южната ни съседка.