Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че руския президент Владимир Путин е съгласен, че споразумението, позволяващо износа на зърно от Украйна за Черно море, трябва да бъде удължено и двамата ще го обсъдят в Турция през август, съобщи Daily Sabah.

Говорейки пред репортери, Ердоган е заявил, че се надява сделката да бъде удължена от настоящия краен срок 17 юли в резултат на усилията на ООН и Турция.

"Готвим се да приемем (руския президент Владимир) Путин в Турция през август. Ние сме на същото мнение за разширяването на черноморския зърнен коридор“, е отбелязал той.

Европейската комисия помага на ООН и Турция да се опитат да удължат сделката за зърно и е отворена да "проучи всички решения“, е заявил говорител на Европейския съюз по-рано.

ООН и Турция посредничиха в Черноморската инициатива за зърно с Русия и Украйна през юли 2022 г., за да помогнат за облекчаване на глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Москва и блокадата на украинските пристанища. Украйна и Русия са сред водещите износители на зърно в света.