Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е необходимо да се избягват всякакви стъпки, които биха могли да ескалират войната в Украйна и евентуално да разпространят конфликта към членовете на Северноатлантическия алианс, пише Reuters, цитирайки думите на държавния глава на среща с чуждестранни посланици.

Турският лидер на събитието подчерта, че Анкара ще продължи да работи за съживяване на черноморската зърнена инициатива, която Турция постигна съвместно с ООН между Киев и Москва.

"Докато изразяваме нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, ние вече казахме, че мирните планове, които изключват Русия, няма да дадат никакви резултати“, заяви той, имайки предвид глобалната "среща на върха за мир“, планирана за тази година в Швейцария.

Ердоган заяви още, че според Анкара трябва да се избягват "стъпки, които биха могли да изострят конфликтите в региона, които могат да го разпространят към НАТО“, без да уточнява какво има предвид.

Турция подкрепя териториалната цялост на Украйна и й е предоставила военна и политическа подкрепа, но също така поддържа топли отношения с Русия и се противопоставя на санкциите срещу нея.

Миналата седмица Реджеп Тайип Ердоган, по време на посещението на Володимир Зеленски в Анкара, отново предложи страната си като платформа за преговори между Киев и Москва, включително "среща на върха за мир“ с участието на Русия.