Дезинформацията, включително в социалните медии, вече не е просто въпрос на националната сигурност, а е заплаха за глобалната сигурност, предупреди турският президент, цитиран от “Анадолската агенция“.

Лъжи, измислени новини и дезинформация се разпространяват бързо чрез използването на социалните медии, каза Реджеп Тайип Ердоган във видео съобщение, изпратено до първия ден от срещата на върха на Stratcom 2021 в Истанбул, търговската столица на Турция.

"Животите на милиони хора са помрачени поради подобни новини, разпространявани от канали, в които липсва всякакъв ефективен контролен механизъм“, каза той на срещата на върха.

Ердоган каза, че когато се появиха за първи път, социалните медии бяха приветствани като символ на свободата, сега те "се превърнаха в един от основните източници на заплахи за днешната демокрация“.

"В тази връзка е важно да информираме обществеността и да се борим с дезинформацията и пропагандата в рамките на истината“, каза той. "Опитваме се да защитим нашите хора, особено уязвимите сектори на нашето общество, от лъжи и дезинформация, без да компрометираме правото на нашите граждани да получават точна и безпристрастна информация.

"Никой, никоя компания не може да бъде над закона“, подчерта той.

"Ние определено няма да позволим истината да бъде обезценена от операции по дезинформация и истината да бъде покрита с лъжи“, обеща той.

Отбелязвайки, че вярва, че международната среща на върха за стратегическа комуникация на Stratcom ще запълни важна празнина в тази област, Ердоган благодари на всички участници, които допринасят за двудневното събитие.

Турция този уикенд е домакин на Stratcom 2021, международно събиране за разглеждане на завладяващи политики, проблеми, предизвикателства и тенденции на стратегическата комуникационна екосистема.

Двудневната среща на върха събра 112 лектори от над 30 държави и изявена публика от над 3000 души.

Темите, които се обсъждат на срещата на върха, включват стратегическа комуникация, публична дипломация, дигитална дипломация, метавселената, национална марка, дезинформация, нови медии, отворено разузнаване, нови комуникационни технологии и тенденции, стратегически маркетинг и политическа комуникация.

Превод и редакция: Юлиян Марков