В понеделник френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща. Както пише Le Figaro, Франция и Унгария са опоненти в ЕС по въпроса за ценностите, но и съюзници по теми, като инвестиции, ядрена енергетика, европейска отбрана, както и програмата на френското председателство на Съвета на ЕС. Това пътуване, първото на френски държавен глава от 2007 г. насам, се провежда в рамките на среща на върха на страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия, Словакия).

"Той е политически опонент, но европейски партньор“, подчерта Еманюел Макрон в четвъртък, който по този начин завършва обиколката си из 26-те други столици на Европейския съюз. "... ние трябва да работим заедно за нашата Европа. И да добавя: Много е ясно, че по въпроса за върховенството на закона ще има разногласия, но мисля, че по въпросите на суверенитета, по темата за модела на растеж и по множество теми също може да има способност за намиране на полезни компромиси“.

Виктор Орбан обаче често е цитиран от Еманюел Макрон като лидер на националистически и суверенистки лагер в ЕС, на който той противопоставя този на "прогресивните“ еврофили. КактоПолша, така и Унгария прие няколко закона, оспорвани в Брюксел, по-специално текст, забраняващ демонстрация на хомосексуалност сред лицата под 18 години. И подобно на Варшава, тя оспорва върховенството на европейското право над националното.

В отговор Комисията стартира няколко процедури срещу тях за подкопаване на върховенството на закона и ценностите на ЕС, по-специално механизъм на " условност“ на европейската помощ, който блокира изплащането на стимулиращи субсидии.

Но тези теми "не са непременно свързани“ със споразуменията, които могат да бъдат намерени за цифровия суверенитет, укрепването на отбраната в Европа, европейския инвестиционен бюджет или дори индустриалните съюзи, аргументира се френското председателство. Двамата лидери вече бяха намерили общ език, когато Еманюел Макрон прие Виктор Орбан през октомври 2019 г., по-специално относно защитата на границите и необходимостта от европейска отбрана.

От Елисейския дворец обаче увериха, че френският президент ще говори за точките на несъгласие, които "няма навика да избягва“, след като унгарската ЛГБТ+ общност призова Макрон да повдигне въпроса по време на срещата си с Виктор Орбан в открито писмо до френското списание Têtu .

Френският президент също така ще се срещне с Гергели Карачони, кмета на Будапеща, както и с други представители на партиите от коалицията срещу Орбан, включително Петер Марки-Зай, единственият опозиционен кандидат, който се надява на парламентарните избори през април 2022 г. да свали унгарския премиер, на власт от 2010 г., което го прави най-дълго управлявалият лидер на ЕС след напускането на Ангела Меркел.

Превод и редакция: Иван Христов