Еманюел Макрон подкрепя прекратяването на доставките на оръжия за Израел, които да се използват в конфликта в Газа, предаваBFMTV, като се позовава на интервю на френския президент за радио France Inter.

"Смятам, че приоритетът днес е да се върнем към политическо решение и да спрем доставките на оръжия за водене на боеве в Газа", заявява той. "Франция не доставя никакви оръжия", допълва той.

Той също така определя като приоритет "предотвратяването на ескалация" в контекста на започналата от Израел операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан, след която Иран нанесе масиран ракетен удар по Израел.

"Ливанският народ не бива да бъде жертван, Ливан не бива да се превръща в друга Газа .... Не можеш да се бориш с тероризма и терористите, като жертваш цивилни граждани", заявява Макрон.

Както бе съобщено, президентът на САЩ Джо Байдън посъветва Израел да не нанася удари по петролните съоръжения на Иран в отговор на масираната ракетна атака по-рано тази седмица.

Междувременно Германия засилва бдителността си с наближаването на годишнината от нападението на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври.