Френският президент Еманюел Макрон е на двудневно посещение в Сърбия днес и утре (29 и 30 август). Целта на визитата е задълбочаване на двустранните отношения между двете страни и сътрудничеството в няколко области, пише сръбската редакция на EuroNews.

Освен Белград, през втория ден Макрон ще посети и Нови Сад. Френският президент е на посещение в Сърбия по покана на президента на страната александър Вучич и това е второто му официално посещение. Макрон беше в Белград за първи път, за да отбележи 180-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Сърбия и Франция през 2019 г.

"Добре дошъл, скъпи приятелю! Значението на твоето посещение за нас е неизмеримо в политически и икономически смисъл", написа сръбският президент Вучич в публикация в профила си в Instagram. "Имаме нови стъпки, с които ще разширим нашето партньорство и ще укрепим традиционно добрите отношения между нашите две страни и два народа!", пише още Вучич.

Френските медии съобщиха новината за посещението на френския президент Еманюел Макрон в Сърбия и предположиха, че по време на посещението може да бъде сключен договор за продажбата на 12 френски самолета Rafale.

Както съобщава Le Mond, посещението на френския президент в Сърбия се провежда в момент на политическа криза във Франция.

Медията цитира и изявлението на президента на Сърбия Александър Вучич, който коментира, че договорът за продажбата на самолета се разработва активно от няколко дни.