Идните дни ще бъдат от решаващо значение за противопоставянето около Украйна, заяви френският президент Еманюел Макрон след завършилата във вторник среща с руския си колега Владимир Путин, който предположи, че е постигнат известен напредък в преговорите, информира Reuters.

Путин каза, че първата среща на върха в Москва, която проведе със западен лидер, откакто Кремъл започна да трупа войски близо до съседа си, е била съществена, но също така отправи многократни предупреждения за заплаха от война, ако Украйна се присъедини към НАТО.

Макрон, който очаква евентуално преизбиране след два месеца, проведе повече от пет часа разговори по време на вечеря в понеделник с руския президент.

"Следващите няколко дни ще бъдат решаващи и ще изискват интензивни дискусии, които ще продължим заедно“, каза Макрон пред репортери след вечерята, която включваше елени със сладки картофи и къпини.

Путин предположи, че някои от идеите на Макрон могат да помогнат за успокояване на кризата.

ЮРедица негови идеи, предложения, за които може би все още е рано да се говори, смятам, че е напълно възможно да се поставят в основата на по-нататъшните ни съвместни стъпки“, каза той.

Двамата трябва да говорят отново след среща на Макрон с ръководството на Украйна, планирана за вторник.

Макрон каза, че независимостта на Украйна, Молдова и Беларус, където Русия участва във военни учения, трябва да бъде запазена и че е сигурен в напредъка. "Заедно... Сигурен съм, че ще постигнем резултат, дори и да не е лесно“, каза френският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов