Държавният глава на Франция Еманюел Макрон обяви, че по време на ротационното председателство на Европейския съюз ще организира конференция за Западните Балкани. "Нашите най-близки съседи са Западните Балкани. През юни ще организираме конференция за Западните Балкани, защото Балканите са повече от съсед, те са в сърцето на Европа. Трябва само да погледнете картата и нашата история“, цитира думите му Radio Free Europe.

Макрон каза, че в момента регионът преминава през фаза на напрежение. "Историята понякога се връща и то по трагичен начин. Ето защо ние имаме специална отговорност към Западните Балкани. Трябва да приложим политиката на нов ангажимент там, но и инвестиции, за да можем да благоприятстваме икономическата интеграция на региона, да помогнем за решаването на проблемите на малцинствата и да се борим срещу влияния и манипулации, които са резултат от ангажирането на власти, които искат да дестабилизират Европа през Балканите“, каза той.

Макрон каза, че политическият и икономически ангажимент в Западните Балкани е истинският дневен ред за суверенитета на Европа, защото "не можем да изградим Европа в мир през следващите 50 години, ако оставим Западните Балкани в сегашното състояние“. "Това означава, че трябва да обясним европейската перспектива, да инвестираме в региона, в неговото единство и да имаме споделени амбиции за следващото десетилетие“, добави той.

Превод и редакция: Тереза Герова