Личният състав на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) е заел позиции на частната военна компания "Вагнер“ в Централна Сирия, се казва в доклад на  базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Вагнеровците са се изтеглили от позициите си в Сухна и някои други района, които сега се контролират от елитните ирански подразделения.

"Иран обикновено използва маршрута Сухна, за да разполага сили и оръжия в цяла Сирия, което може да бъде допълнително улеснено от придобитите позиции“, обясни ISW.

На 27 август Министерството на отбраната в Москва нареди на "Вагнер“ в Сирия да напусне страната или да се присъедини към руските въоръжени сили. В страната е имало над 1500 наемници и още около 3000 сирийци, работещи за компанията. Руски военни блогъри съобщиха, че за наемниците би било по-изгодно да предадат активите си на Иран, отколкото на руското военно ведомство.

ISW по-рано оцени, че Иран може да поеме контрола върху някои позиции, държани преди това от "Вагнер“ в сирийската пустиня, за да извлече икономически ползи. Някои от тези позиции имат газови и петролни полета, които наемниците всъщност притежаваха.