Министерството на външните работи на южната ни съседка осъди остро провеждането на електронно парти в гръцката православна църква "Свети Вукол“ в турския град Измир, става ясно от изявление на външнополитическото ведомство в Атина, цитирано от местните медии, включително Greek City Times.

"Категорично осъждаме организирането на парти с електронна музика в историческата гръцка православна църква "Свети Вукол“ в Смирна (в Гърция използват историческото име на град Измир), която се използва от турските власти като място за културни прояви.Организирането на парти е оскърбление и оскверняване на историческия паметник, който в миналото е бил място за религиозни поклонения“, подчертават от МВнР на Гърция.

"Призоваваме турското правителство да действа по подходящ начин, така че културното, историческото и религиозното наследство на всички религии на негова територия да се третира с нужното уважение“, се казва още в изявлението.

В събота гръцките медии публикуваха видеоклипове от парти с електронна музика в православния храм, състояло се с разрешението на община Измир. Църквата "Свети Вукол“ започва да се строи през 1886 г. Тя пострада сериозно при пожар през 1990 г. През декември 2008 г. започват реставрационни дейности, след което през 2010 г. сградата на храма започва да се използва за културни събития. През 2015 г., 2016 г. и 2018 г. в църквата също се провеждат различни церемонии.