Все повече и повече гласове във Вашингтон и Европа предупреждават, че украинската сигурност трябва да бъде гарантирана в дългосрочен план, но в замяна на допускането, че Русия ще окупира част от страната. Това пише испанският вестник El Pais.

Колкото повече месеци продължава войната в Украйна, толкова по-трудно е за нейните съюзници да се съгласят да гарантират помощ, която ще й позволи да спечели войната. Преди всичко в Съединените щати, с несъгласието между демократите и републиканците да продължат с военната помощ, става ясно, че Украйна е все по-слаба на международната сцена. Промяната в реториката на Джо Байдън, президент на Съединените щати, не остана незабелязана.

 Така например, ако по-рано той заявяваше, че Вашингтон ще оказва подкрепа на Киев "колкото е необходимо", то през декември миналата година той заяви, че САЩ ще продължат да доставят на Украйна оръжия "колкото е възможно", посочва изданието.

На фона на проблемите със западната помощ за Украйна, администрацията на американския Джо Байдън и европейските служители тихомълком променят стратегията за подкрепа на Украйна, измествайки акцента от постигането на пълна победа над Русия към подобряване на позицията на Киев при евентуални преговори с Москва за прекратяване на войната и загуба на вече окупираната територия, писа по-рано Politico.