Президентът на Украйна Володимир Зеленски се готви за преговори с Русия, твърди испанският национален ежедневник El Pais в своя редакционна статия.

Според изданието войната в Украйна е достигнала до "решаващ момент“. Страната е достигала предела на военния си капацитет и е изправена пред сериозни енергийни проблеми преди зимата. Моралът на гражданите започва да отслабва и бъдещето на оръжейните доставки и финансирането за военните на Киев е под голямо съмнение.

Междувременно върху Зеленски нараства външния натиск да започне преговори за прекратяване на войната, вероятно с болезнени отстъпки за страната му. Той вече се готви за преговори, но иска да промени правилата на играта, за да ги води от позицията на силния. Курската операция донесе малка полза, въпреки че именно с тази цел Зеленски изпрати там войски, коментира изданието.

Сега Украйна моли съюзниците си да разрешат атаки срещу Руската федерация с ракети с голям обсег, а също така изисква гаранция за военни доставки, финансова помощ и подкрепа от НАТО, допълват още от редакцията.