Украинските власти подкрепят плана на САЩ и НАТО за намаляване на напрежението с Русия. Това пише испанският вестник El Pais, който ден по-рано разпространи поверителни документи, съдържащи отговорите на Aлианса и Вашингтон на предложенията на Москва за гаранции за сигурност.

Според изданието украинският външен министър Дмитро Кулеба е казал на видеоконференция в сряда, че правителството на страната не възразява срещу отговорите, изпратени до Русия. "Ако това предложение бъде прието на взаимна основа, това ще означава, че Русия трябва да се оттегли“, аргументира се той.

"Украйна и нашите партньори, включително Съединените щати, нямат разногласия при оценката на рисковете от настоящата руска ескалация", казва Кулеба. "Тонът на нашите послания може да звучи различно, но реалната оценка е една и съща: всичко е възможно, и трябва да се подготвим за всеки възможен сценарий." Според министъра, Киев се нуждае от отбранително оръжие, за да подкрепи "дипломатическите усилия“.

"Провалът на Запада в Украйна ще послужи като сигнал за целия свят, че Западът не е в състояние да защити основните си принципи и следователно не е в състояние да се защити“, казва украинският външен министър.

В сряда El Pais разпространи документи, съдържащи, според изданието, отговорите на САЩ и НАТО на предложенията на Русия за гаранции за сигурност. Отговорите показват, че Съединените щати и НАТО са готови да обсъдят с Русия въпросите на сигурността в Европа, но не са съгласни с нейните ключови искания за спиране на експанзията на Алианса на изток и връщане на военната му инфраструктура към границите от 1997 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков