Във вторник (23 януари) Русия бомбардира три града в Украйна, при което загинаха седем цивилни и са ранени повече от 60 души. Това би било просто поредната атака, предприета от военновъздушните сили на нашественика, ако не вземем под внимание огромния брой изстреляни ракети и новата тактика, използвана за преодоляване на системите за противовъздушна отбрана на украинците, пише El Pais.

От миналото лято руските военни изграждат огромен арсенал от безпилотни самолети и ракетни бомби. Сега Русия използва тези оръжия, за да нанася удари дълбоко зад фронтовата линия, но това е променяща се стратегия.

Резултатът се видя във вторник: украинските военновъздушни сили свалиха 21 от 41 ракети, изстреляни от руснаците към Киев. Само половината от вражеските цели са прехванати - доста под 80% ефективност, постигната през 2023 г. Подобни резултати са регистрирани и при атаките на 8 януари: Русия изстреля 59 ракети, включително БпЛА "Шахед" и само 40 % от тях бяха прихванати.

Най-тежко засегнатият град във вторник е Харков, само на 40 км от руската граница. Петима души загинаха, а 40 са ранени, след като са поразени няколко квартала.

Русия изстрелва ракетите от земята и от бомбардировачи, излетели от пет различни руски региона. За разлика от тактиката, използвана през предходните месеци, когато ракетите са изстрелвани на отделни вълни, според говорителя на военната администрация на Киев Михаил Шаманов атаките във вторник са почти непрекъснати.

Русия изстреля крилати ракети Х-101 и Х-555 от Каспийско море. Когато те достигнат въздушното пространство на целта, от Белгородска и Воронежка област са изстреляни балистични ракети "Искандер".

Ракетите "Искандер", които могат да преминат скоростта на звука, са достигнали въздушното пространство на Киев, когато системите за противовъздушна отбрана на Украйна са сваляли крилатите ракети.

Системата в Киев - най-защитения град в Украйна - спря атаката, но същото не се случи в Харков.

Близостта му до руската територия го прави много по-уязвим, но този път той бе ударен не само от обичайните ракети С-300 и С-400, изстреляни от Белгород, но и от "Искандер" и Х-22, изстреляни от бомбардировачи в Брянск. Те причининяват най-тежките загуби.

Първият предупредителен знак, че Русия е променила стратегията си за нападение, идва на 29 декември. 122 ракети са изстреляни към украински градове, но 70% от тях са свалени.

Нападението е извършено от различни региони на Русия и на няколко вълни. Загиват 39 души, а повече от 160 са ранени. Една от ракетите е прелетяла над 40 км през въздушното пространство на Полша. Полски изтребители излетяха във вторник сутринта, в случай че Русия отново нахлуе във въздушното пространство на страната.

През последните месеци Русия въведе тактиката да бомбардира една и съща цел от различни посоки. Този метод значително затруднява координацията на операциите на противовъздушната отбрана.

Една от целите на руските бомбардировки е да оставят украинците без боеприпаси. На 8 януари украинските военновъздушни сили предупредиха, че липсата на достатъчно ракети Patriot е намалила ефективността на отбраната им.

Ракетите Patriot са основното оръжие, което Украйна използва за противовъздушна отбрана, следвани от германските ракети Iris-t и норвежките NASAMS. Заради забавянето на финансовата и военната помощ от Запада войските на Киев трябваше да се придвижат на отбранителни позиции по почти цялата фронтова линия и дори леко да се оттеглят на места в Донецка и Харковска област.