Федерацията на металургичните предприемачи и профсъюзите, представляващи стачкуващите работници в провинция Кадис (автономна област Андалусия), успяха да постигнат предварително споразумение за разрешаване на трудовия спор, довел до обявяването на 10-дневна стачка, съобщава испанският национален ежедневник El Pais.

"Стачката ще приключи и всички предприятия ще работят както обикновено“, цитира изданието думите на ръководителя на бизнес асоциацията Хосе Муньос.

Четвъртата среща на спорещите страни се състоя в Севиля и продължи единадесет часа, подчертават от редакцията. Деблокирането предполага подписване на ново споразумение, в което до 2024 г. ще се предвиждат увеличения на заплатите с 2%, както и механизми за компенсация, които ще бъдат включени в таблиците за изчисление на трудовите възнаграждения, потвърдиха източници, запознати със споразумението.

Безсрочната стачка на металурзите започна преди повече от седмица. Работниците настояват за по-високи заплати. Стачкуващите редовно организират протести, издигат барикади и блокират движението по пътищата. Действията многократно са ескалирали в бунтове и сблъсъци с полицаи. Във вторник, според съобщения в медиите, служителите на реда е трябвало да използват гумени куршуми и сълзотворен газ, за да върнат реда сред протестиращите.

Превод и редакция: Тереза Герова