Европейският съюз търси начини да преодолее блокирането от страна на Унгария на военната помощ за Украйна чрез Европейския фонд за мир. В продължение на почти 1,5 години Унгария блокира 6 млрд. евро, които трябваше да компенсират страните от ЕС за доставките на оръжия за Киев, пише El Pais.

В отговор на това ЕС обмисля създаването на нов междуправителствен фонд с доброволни вноски, без участието на Будапеща. За създаването на такъв фонд обаче е необходимо единодушието на всички 27 държави от ЕС, включително Унгария.

Външните министри на ЕС ще обсъдят това предложение на среща в Люксембург, организирана от Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел. Обсъжда се създаването на алтернативен фонд или други обходни пътища, но те изискват правен преглед.

Освен това ЕС финализира пакета от 35 млрд. евро (69.42 млрд. лева) за Украйна, който ще бъде изплатен от приходите от замразените руски активи в ЕС. Унгария обаче също възпрепятства това решение, като настоява за отлагане до края на изборите в САЩ през ноември.

ЕС е изправен пред нарастващ дълг към държавите, които продължават да доставят на Украйна военно оборудване въпреки блокирането на компенсациите от страна на Унгария.