Брюксел обмисля да изпрати военни инструктори в Украйна, когато обстоятелствата го позволяват. Това съобщава испанският вестник El País, позовавайки се на вътрешен документ на европейската дипломатическа служба.

Съгласно информацията на изданието, ЕС планира да положи повече усилия за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна и да съфинансира съвременни оръжейни системи от страните-членки на общността, включително ракети и бойни самолети. Документът също така предлага да се разшири мисията за обучение на европейските въоръжени сили, която в момента е базирана в Полша и Германия, и постепенно да се премести в Украйна, "когато обстоятелствата позволяват".

"Украйна ще продължи да се нуждае от дългосрочен ангажимент и подкрепа от страна на ЕС, за да гарантира своето свободно и демократично европейско бъдеще", се казва във вътрешния документ. Брюксел подчертава, че помощта за оборудване чрез Европейския фонд за мир ще надхвърли 4 милиарда евро тази година и уверява, че има "постепенно преминаване" към съвместно закупуване на ново оборудване.

Както пише вестникът, в допълнение към постоянния обмен на разузнавателна информация и сателитни изображения, Брюксел предлага и такива видове сътрудничество като "специална подкрепа в поддръжката и ремонта на прехвърленото оборудване", подкрепа в разминирането и в областта на киберсигурността.