Сантяго Абаскал, лидерът на испанската национално-консервативна партия VOX, се срещна с бразилския президент Жаир Болсонаро миналата седмица, за да създадат "трансатлантически фронт срещу нарастващата заплаха от комунизма и левия либерализъм на европейския и южноамериканския континент“. По време на посещението Абаскал изнесе реч на конференцията Deep Brazil и се срещна с президента Болсонаро и сина му Едуардо, който е един от водещите депутати в страната, за да обсъдят "Мадридската харта, националния консерватизъм и нарастващото влияние на културния марксизъм из цялата Иберосфера“, съобщава испанският всекидневник El Mundo.

В центъра на предложения от Абаскал "патриотичен съюз“ на политическите партии от двете страни на Атлантика е Мадридската харта – документ, подписан от високопоставени политици като Джорджия Мелони, лидерът на италианските Братя на Италия (FdI), както и депутатът Едуардо Болсонаро – който има за цел да се противопостави на напредъка на комунистическите и крайнолевите движения в цялата Иберосфера.

Досега предложението е подписано от повече от 150 международни лидери и над 10 000 души по целия свят.

"Ние, патриотите от двете страни на Атлантика, имаме историческа отговорност да осигурим на нашите народи хоризонт на просперитет“, каза Абаскал, добавяйки, че "върховните ценности на традицията, авторитета, йерархията и общността“ си заслужават да бъдат запазени

"Необходимо е патриотите от двете страни на Атлантика да бъдат обединени. Трябва да се изправим срещу социализма на XXI век и комунизма на Форума Сао Пауло и Групата Пуебла, защото и двете са маските, маските, с които левицата възнамерява да атакува властта в нашите държави“, продължи той.

Посещението на Абаскал в Южна Америка идва само дни след като той пътува до Централна Европа, за да присъства на срещата на върха във Варшава, където национал-консервативни лидери от Унгария, Полша, Франция, Австрия и Испания се събраха, за да обсъдят как най-добре да се противопоставят на "федерализма на ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов