След като Алексей Навални почина в наказателна колония в Русия, останаха малко опоненти на руския президент Владимир Путин, кои те посочва френското издание El Figaro.

Алексей Навални, най-известният опонент на Владимир Путин, почина внезапно на 47-годишна възраст в петък, 16 януари, в арктическа затворническа колония, където излежаваше присъда от над тридесет години затвор. Той беше осъден от руската съдебна система за измама (2021 г.) и "екстремизъм". Присъди, които той определяше като "политически".

През август 2020 г. Алексей Навални е откаран по спешност в болница в Омск, Русия, преди да бъде експулсиран в Германия за лечение. Правителството твърди, че е открило следи от "Новичок" - отрова, използвана от руските служби. През януари 2021 г. опонентът на Владимир Путин отпътува за Русия, където е арестуван.

За двадесет и четирите години, през които управлява Русия с железен юмрук, Владимир Путин сведе до нула дисидентските гласове. Последните му медийни опоненти са в затвора или в изгнание. Кои са те?

Владимир Кара-Мурза, вкаран в затвора за "държавна измяна"

Осъден през април 2023 г. за "държавна измяна", за разпространение на "фалшива информация " за руската армия и за незаконна работа за организация, която е "нежелана" в Русия, 42-годишният Владимир Кара-Мурза излежава 25-годишна присъда в наказателна колония в Сибир. Неотдавна той написа, че е бил поставен в карцер поне за четири месеца. Бащата на три деца е бил арестуван през пролетта на 2022 г., след като се е върнал в Русия.

Владимир Кара-Мурза твърди, че е станал жертва на два опита за отравяне - през 2015 г. и 2017 г., които приписва на руските власти. Съобщава се, че той страда от полиневропатия и невромускулна патология. През 2022 г. бившият журналист получава наградата за правата на човека "Вацлав Хавел".

Владимир Кара-Мурза е и британски гражданин. Преди да бъде вкаран в затвора, този близък приятел на бившия вицепремиер Борис Немцов, който беше убит през 2015 г., е бил заместник-председател на неправителствената организация "Отворена Русия", основана през 2001 г. от Михаил Ходорковски, бивш олигарх в изгнание и критик на Кремъл. Той е бил и заместник-председател на либералната опозиционна партия "Парнас".

Илия Яхин, в затвора след критика срещу руската офанзива в Украйна

За това, че критикуваруската офанзива в Украйна на живо в YouTube, Илия Яхин е осъден на осем години и половина затвор през декември 2022 г. - присъда, която остава непроменена при обжалването му през април 2023 г. На живо в YouTube Яхин осъжда "убийството на цивилни" в украинския град Буча, където руската армия е обвинена в злоупотреби. Кремъл отрича това.

40-годишният политически опонент е преследван по силата на "закона за фалшивите новини", който наказва всеки, който"дискредитира"или публикува"невярна информация" за армията, с до 15 години затвор.

Олег Орлов, съосновател на ликвидираната неправителствена организация "Мемориал", застрашен от до 5 години затвор

Смятан от Русия за "агент на чужденците", 70-годишният Олег Орлов е подсъдим от петък, 16 февруари, за това, че многократно е разобличавал нападението над Украйна. Заплашва го до пет години затвор.

Съоснователят на руската неправителствена организация "Мемориал", която е стълб в защитата на борбата срещу репресиите в съвременна Русия и пазител на паметта на жертвите на ГУЛАГ, носител на Нобелова награда за мир през 2022 г. Той отказа да свидетелства по време на процеса. Насрочени са две изслушвания за 21 и 26 февруари.

През октомври 2023 г. Олег Орлов е признат за виновен за "дискредитиране" на армията. Той е осъден на малка глоба.

Михаил Ходорковски, бившият олигарх в изгнание

60-годишният бивш милиардер, който някога е бил най-богатият човек в страната и е натрупал богатството си от петрол, е арестуван през октомври 2003 г. в частния си самолет, разположен на пистата на летище Новосибирск в Сибир. Той е обвинен в измама в големи размери, укриване на данъци и незаконно присвояване на активи Осъден е на четиринадесет години лишаване от свобода - присъда, която е намалена след обжалване. По решение на Владимир Путин той е освободен след десет години и бяга на Запад. Сега живее в Лондон.

През 2015 г. руските съдебни власти издават международна заповед за арест за него за "организиране на убийство и опит за убийство на двама или повече души" - престъпления от 1998 г.

През 2001 г. основава хуманитарна фондация "Отворена Русия", която финансира изграждането на средно училище за сираци от войната и развитието на достъпа до интернет в училищата.

Евгений Ройзман, бивш кмет на Екатеринбург, който едва успява да избегне затвора


61-годишният Евгений Ройзман е свободен човек. Но той едва се е спасил от затвора. През март 2023 г. емблематичният бивш кмет (2013-2018 г.) на Екатеринбург, в Урал, е осъден на 14 дни затвор за споделяне на видеоклип в социалните мрежи с логото на Фондацията за борба с корупцията на опонента Алексей Навални - организация, считана за"екстремистка".

През май същата година той е съден за "дискредитиране" на руската армия във видеоклип, публикуван в канала му в YouTube, в който критикува офанзивата в Украйна. Присъдата е глоба в размер на 260 000 рубли - около 3000 евро по тогавашния валутен курс.

Гари Каспаров, световният шампион по шахмат в изгнание

"Не можеш да преговаряш с рака. Подобно на рак, Путин и неговият елит трябва да бъдат изрязани", заявява опозиционният политик Гари Каспаров по време на изслушване в Сената на САЩ през 2015 г., пет дни след убийството на опозиционния политик Борис Немцов в Москва.

Шесткратният световен шампион по шахмат сега е на 60 години и живее в изгнание.