Европейският съюз ще бъде обезпечен с газ в близко бъдеще в случай на прекратяване на постъпленията от Русия. Това заяви еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън в интервю, публикувано от испанския вестник El Confidencial.

"ЕС работи от няколко години за диверсификация на нашите енергийни доставки“, каза тя, признавайки, че ЕС "остава силно зависим от газа, повечето от който се внася“. "Ние диверсифицирахме доставките си чрез газопроводи, като например през Южния газов коридор и връзката Medgas с Алжир. Ние също така инвестирахме сериозно в терминали за втечнен природен газ (ВПГ), които предлагат много по-гъвкави начини за транспортиране на газ до мястото, където той е най- необходим", каза Симсон.

"Вносът на втечнен природен газ достигна рекордно високо ниво през януари, като САЩ се превърнаха в основен доставчик,“ каза тя. "През последните няколко седмици поддържах постоянен контакт с партньори по целия свят, от Норвегия до Катар, Египет и Съединените щати, за предоставяне на допълнителни опции за доставка на ВПГ". "Въпреки че запасите са по-ниски от обичайните за това време на годината, ние също така разполагаме със значителни запаси от газ, за да покрием търсенето до края на зимата“, каза еврокомисарят.

Според нея "становището на Европейската комисия за "Северен поток-2“ не се е променило“. "Това не е проект от общ европейски интерес и не допринася за диверсификацията на нашите доставки на газ,“ заявява Симсон. "Нашата роля е да гарантираме, че след като "Северен поток-2“ бъде пуснат в експлоатация, той ще функционира в пълно съответствие с ключовите принципи на европейското и международното енергийно право".

Страните-членки на ЕС трябва да инвестират във възобновяема енергия, за да намалят зависимостта от руския газ, каза Симсон. "Трябва да диверсифицираме нашите енергийни източници, каза тя. За да намалим зависимостта си от руския газ, първо трябва да инвестираме сериозно във възобновяема енергия."

Европейският комисар заяви, че е необходимо "да не зависим от чуждестранни доставки". Тя уточни още, че Европейската комисия проучва различни сценарии за доставки на газ, в случай че Русия частично или напълно ограничи износа си за Европа.

Коментирайки възможна атака на Русия срещу Украйна, Симсън каза, че тя "ще има въздействие върху всички“. "Разбира се, ние (в ЕС) ще действаме заедно“, добави тя. В същото време еврокомисарят призна, че санкциите, които могат да бъдат наложени срещу Руската федерация в случай на "атака", "ще имат цена" и за ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков