Албания продължава да е изправена пред масово изселване на населението си към по-развитите страни. Заедно с Молдова, тя е сред страните с най-високо ниво на имиграция, пише скопското електронно издание "Слободен печат“.

Проблемът посочва Международната организация по миграция (МОМ) в глобален доклад за 2024 г., в който се посочва, че "главно поради липсата на перспективи за заетост с достойни заплати, много хора са заминали да работят в Западна и Северна Европа".

"Държави като Албания и Република Молдова са сред най-силно засегнатите. Смята се, че около 40 процента от албанската работна сила, например, работи в чужбина, което допринася за изтичане на мозъци, оказвайки натиск върху местните индустрии и икономики, които постоянно губят работници, както нискоквалифицирани, така и високообразовани“, изчислява МОМ.

Международната организация по миграция посочва високи нива на бедност, различия в заплатите между Албания и другите страни в региона, значителна корупция и клиентелизъм като причини, които са повлияли на решенията на хората да напуснат страната.

А според наскоро публикуваните данни на Европейския статистически институт Албания има най-високото ниво на емиграция. През последното десетилетие, тоест в периода от 2014 до 2024 г., над 478 000 граждани са напуснали Албания само чрез легална емиграция. Но реалният брой на напусналите е много по-голям, ако се вземе предвид нелегалната имиграция.

Най-предпочитана дестинация продължава да е Германия, следвана от Франция, Италия и Великобритания.