Газов терминал се запали в Ленинградска област в Русия. Преди пожара очевидци са чули два взрива. Това съобщи РБК-Украйна, като се позовава на Telegram канала Mash и съобщение на губернатора на Ленинградска област Александър Дрозденко.

Експлозии са избухнали близо до газовия терминал на морското търговско пристанище в село Уст-Луга, Ленинградска област. Според информацията около 150 души са били евакуирани от предприятието, допълва ТАСС.

Жителите на близките градове до пристанището съобщават за звуци от прелитащи дронове.

"Няма пострадали в резултат на пожара на терминала на компанията "Новотек" в пристанището на Уст-Луга. Персоналът е евакуиран. В гасенето на пожара са включени сили и средства на Министерството на извънредните ситуации", съобщава губернаторът.

"Малко преди пожара в Уст-Луга силите на противовъздушната отбрана прехванаха два БпЛА, летящи към Санкт Петербург. По време на подхода към града те промениха курса си и се насочиха към района на Кингисеп. Около 3:20 сутринта атакуваха газовото хранилище Новатек", съобщава Telegram каналът Mash.

Според службата за проследяване на кораби Marinetraffic в района на терминала е имало около пет танкера, плаващи под флаговете на Панама, Габон, Либерия и Гърция, допълва ТАСС.

Пристанището на Уст-Луга в залива Луга на Финския залив се счита за най-голямото на Балтийско море. Това е универсално пристанище, чиито терминали и фабрични комплекси обработват повече от 20 категории товари. "Новатек - Уст-Луга" е пристанищен комплекс за фракциониране и претоварване на стабилен газов кондензат. Въведена е в експлоатация през 2013 г.