Малко преди 10:00 часа местно време (съвпада с българското време) на територията на Украйна е обявена втора за деня мащабна въздушна тревога заради ракетна атака на руснаците, предава РБК-Украйна.

В 09:48 ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) предупредиха за заплаха от използване на балистични оръжия. По-късно бе съобщено за движение на ракети към района на Николаев в северозападна посока. Регистрирано е и излитане на руски изтребител МиГ-31К.

"Ракети в северната част на Киевска област в западна посока“, пишат ВВС на страната.

"Придържайте се към информационното мълчание. Призоваваме ви да не снимате и да не публикувате работата на нашите защитници онлайн, докато не изчезне предупреждението за въздушно нападение“, призоваха на свой ред от Киевската областна военна администрация.

Силите за ПВО действат в предградията на столицата, допълни кметът на Киев Виталий Кличко и призова жителите да останат в укритията. "Експлозии в Киев! Не напускайте убежищата си!“, написа той. Няколко минути по-късно Кличко поясни, че лекари са били повикани Соломенския район на украинската столица, предава УНИАН.

Междувременно местни канали в Telegram съобщават за експлозии, които са били чути в родния град на президента на страната Володимир Зеленски - Кривой Рог, и в района на Кропивницки.