Най-мощното артилерийско оръжие на Русия е 203-милиметровата минохвъргачка "Пион". Това съобщи за агенция NEWS.ru военният експерт Анатолий Матвийчук.

По думите му обсегът на стрелба на "Пион" достига 35 км, а точността му се доближава до тази на снайпер. Експертът не изключи, че "Пион“ е способен да изстреля снаряд с ядрена бойна глава.

"203-мм минохвъргачка "Пион“ - предполагам, че това е най-мощното артилерийско оръжие в руската армия, с изключение на РСЗО. Между другото, той също беше подготвен за използване на малки ядрени оръжия, с обсег на стрелба около 35 км. "Пион“ също се нарича "снайперска пушка“, тя поразява много добре закрити цели на обратния наклон на височините“, обясни Матвийчук.

Според него "Пион" гарантирано ще унищожи команден пункт, включително затворен, землянка и артилерийска позиция на оръдия. Експертът добави, че в зависимост от вида на снаряда радиусът на поражение от осколките е около 500 метра.

"В зависимост от вида на снаряда радиусът на разрушаване е 500 метра. В допълнение, "Пион" може да използва бетонобойни боеприпаси. Работи не само за точност, но и за покритие на зона с осколочно-фугасни и касетъчни боеприпаси“, заключи Матвийчук.