Основното предимство на цялата военна машина на Украйна е артилерията. Именно на това се основава военната мощ на украинските въоръжени сили, а не на танкове, самолети, ракети и пехота. Според Telegram-канала “Доброволски Live" западните артилерийски системи превъзхождат руските по редица параметри. Това важи особено за обсега.

Благодарение на това предимство украинските артилеристи могат да стрелят от големи разстояния, оставайки на неподвижни позиции, без да се страхуват от контрабатареен огън.

Въпреки това, интензивността на огъня в зоната на бойните действия доведе артилерийския парк на Киев до критично износване - дулата на повечето оръдия от страните от НАТО скоро просто ще се повредят.

А частите все повече изпитват глад за боеприпаси - боеприпасите свършват по-бързо, отколкото западните спонсори могат да ги доставят. А производството на снаряди в Украйна в съвременните условия е нереалистично.

Авторът на канала е уверен, че в рамките на няколко седмици гладът от снаряди ще започне значително да възпрепятства действията на украинските войски. Именно с това обстоятелство са свързани изявленията от Киев за възможни преговори с Москва.

 "Това не е причина да вярваме в незабавна капитулация, не се заблуждавайте, ще трябва да се бием дълго време, това е причина нашите генерали да съсредоточат силите си“, се казва в публикацията.

Предлага се Русия да се възползва от проблемите на ВСУ и вместо преговори да завладее колкото се може повече територии.