На борда на мисията, превозваща четирима обикновени хора, бяха изпробвани редица нови скафандри на SpaceX, а Джаред Айзъкман взе участие в 15-минутна космическа разходка, пише Sky News.

Милиардер астронавт Джаред Айзъкман и неговият екипаж се завърнаха на Земята след участието си в първата частна космическа разходка.

Космическият апарат Polaris Dawn, управляван от SpaceX от страна на милиардера Джаред Айзъксман, се спусна в 10,37 ч. българско време в Мексиканския залив близо до Сухите Тортуги във Флорида.

Носейки четирима души, включително инженерите на SpaceX Анна Менон и Сара Гилис, ракетата Falcon 9 на SpaceX се изстреля в Космоса във вторник (10 септември), като екипажът прекара пет дни в орбита.

"Мисията ни е завършена", съобщи по радиостанцията Айзъксман, докато капсулата се поклащаше във водата в очакване на екипа за изтегляне.

Докато обикаляше около планетата, командирът на мисията  Айзъксман се присъедини към малката група космически туристи - той е 264-ият - която досега включваше само професионални астронавти от десетина държави.

Излизането в открития Космос на SpaceX Polaris Dawn е определено като "високорискова мисия", тъй като те се движеха в орбита на близо 740 км над Земята - по-високо от Международната космическа станция и космическия телескоп "Хъбъл".