Египет се съгласи да допусне камиони с хуманитарна помощ в Газа, докато гневът нараства в световен мащаб заради обсадата на Израел на изолирания анклав в отговор на бруталните, координирани атаки на ХАМАС преди близо две седмици, съобщава CNN.

Безмилостното бомбардиране на Газа от Израел предизвика нарастващи протести в Близкия изток и засили страховете, че войната може да се превърне в по-широк регионален конфликт.

Говорейки на връщане от посещение в Израел, президентът на Съединените щати Джо Байдън съонщи, че неговият египетски колега Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да отвори пропускателния пункт Рафа към Газа за хуманитарна помощ – единственият, който не се контролира от Израел.

До 20 камиона от хуманитарния конвой, чакащ с дни на затворения граничен пункт, ще бъдат допуснати в Газа, заяви Байдън. Пътищата в близост до пропускателния пункт, осеяни с кратери от израелските въздушни удари, ще трябва да бъдат поправени, преди камионите да могат да преминат. Той добави, че работата може да се извърши в продължение на осем часа в четвъртък преди доставката на първа помощ в петък.

"Ние преговаряме със страните, за да сме сигурни, че можем да вкараме хуманитарни стоки и точно сега сме в процес на тези преговори. Опитваме се да ги привлечем възможно най-скоро“, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак пред CNN в сряда.

Също така не е ясно какво въздействие ще окаже първоначалната доставка за цивилните в Газа, попаднали в хуманитарна катастрофа, която според Световната здравна организация излиза извън контрол и засяга стотици хиляди хора.