Двама египетски официални лица и западен дипломат разкриха пред Associated Press, че Египет може да "скъса“ мирния договор с Израел, ако еврейските войски нахлуят в Рафа.

Според израелския премиер Бенямин Нетаняху, Рафа е последната останала крепост на ХАМАС след повече от четири месеца война и че изпращането на сухопътни войски е от съществено значение за победата над групировката.

Но Египет се противопоставя на всеки ход, който може да изпрати отчаяни палестинци да избягат през границата на негова територия. Рафа също така служи като основна входна точка на обсадената територия за хуманитарна помощ и израелска атака може да задуши ключови доставки.

Населението на Рафа е нараснало от 280 000 души до приблизително 1,4 милиона, тъй като палестинците бягат от битките на други места в Газа. Стотици хиляди от тези евакуирани живеят в разпръснати палаткови лагери.

Нетаняху е наредил на военните да подготвят план за евакуация на всички палестински цивилни преди началото на офанзивата. Но не е ясно къде ще отидат.

Нетаняху заяви в неделя, че те ще могат да се върнат в откритите пространства по-на север. Но тези райони бяха силно повредени от израелската офанзива.