Президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси е дал съгласие за отварянето на пропускателния пункт "Рафа“ към Ивицата Газа за предоставянето на хуманитарна помощ на палестинците. Това обяви държавният глава на САЩ Джо Байдън след телефонен разговор с президента на страната, предава американският телевизионен канал CNN.

Сиси е обвинил Израел за затварянето на жизненоважното съоръжение. Но "няма актуална информация дали и кога“ ГКПП "Рафа“ ще бъде отворен за хуманитарна помощ, призна заместник-говорителят на генералния секретар на ООН. Междувременно кабинетът на израелския премиер Беняним Нетаняху заяви, че Израел няма да блокира хуманитарната помощ за Газа през "Рафа“, но също така няма да позволи доставки за анклава от собствената си територия, докато ХАМАС не освободи всички заложници.

Междувременно Байдън се завърна в САЩ, след като прекара седем часа в Израел. Пред репортери на борда на Air Force One той увери, че е доволен от пътуването и е постигнал ключова цел: деблокиране на хуманитарна помощ за обсадената Ивица Газа, която е под тежки израелски бомбардировки след атаките на ХАМАС от 7 октомври.

САЩ също обявиха 100 милиона долара хуманитарна помощ за хората от Ивицата Газа и Западния бряг "чрез доверени партньори, включително агенции на ООН и международни неправителствени организации“.

Байдън трябва да направи обръщение към нацията в четвъртък вечерта (местно време), в което ще обясни, САЩ трябва да продължат да финансират войните както в Израел, така и в Украйна, според двама служители на администрацията във Вашингтон.