Десетки полети бяха забавени в четвъртък в Гърция с повече от 2,5 часа поради неизправност на радарната система, която контролира цялото въздушно пространство на страната, пише електронното издание на гръцкия вестник Efimerida ton Syntakton.

Според изданието гръцката радарна система е изключила за 90 минути, в резултат на което десетки полети са закъснели с повече от 2,5 часа, а някои пристигащи са били отменени. Сривът, възникнал в 11:42 часа (времето съвпада с българското) и приключил в 13:12 часа, причини голямо неудобство на пътниците, тъй като имаше полети, които не излетяха от редица дестинации, или самолетите се връщаха към градовете, откъдето са излитали, защото през този период нито едно гръцко летище не е могло да приема самолети.

"Причината за внезапния срив на системата, която се смята за остаряла (работниците, които я експлоатират често се оплакват от липса на поддръжка), все още не е известна. Има обаче информация, че към момента на инцидента договорна фирма е работил по системата за непрекъсваемо захранване, като по неизвестна причина захранващият кабел се е запалил“, отбелязва вестникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков