Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заминава днес за Брюксел, където ще участва в работата на срещата на върха на Източното партньорство и последното за годината заседание на Европейския съвет, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Efimerida.

Сътрудничеството на ЕС с източните му съседи ще бъде в центъра на вниманието на шестата среща на върха на Източното партньорство, на която ще присъстват лидери на Общността и тези на пет от шестте страни от инициативата партньори. Беларус не беше поканен, тъй като по-рано през годината се оттегли от групата.

Мицотакис ще изрази подкрепата на Гърция за суверенитета и териториалната цялост на партньорите от Източното партньорство. Според правителствени източници в същото време ще се подчертае важността на тяхното привеждане в съответствие с решенията и изявленията на Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, особено тези, които се отнасят до суверенитета, териториалната цялост и суверенните права на държавите-членки на Общността.

Очаква се премиерът на южната ни съседка да обяви подробности около скорошната си среща в Сочи с президента на Руската федерация Владимир Путин и да подчертае, че всички страни трябва да работят за деескалация, тъй като нито една от тях няма да излезе победител в евентуален конфликт.

В четвъртък премиерът ще присъства на срещата на върха на Европейския съвет и вечерята на лидерите на страните от еврозоната. Пандемията, новият щам "Омикрон“ и ваксинациите срещу коронавируса ще бъдат в дневния ред на срещата на върха, както и въпросът за покачването на цените на енергията в Европа. Ситуацията в Украйна, както и мигрантската криза по границата на ЕС с Беларус също ще бъдат на фокус в разговорите.

Лидерите ще имат и първата размяна на мнения относно новата стратегическа доктрина на ЕС, базирана на "стратегическия компас", документът, внесен за обсъждане от върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

В четвъртък вечерта Мицотакис ще присъства на вечерята на лидерите на страните от еврозоната с въпроси в дневния ред, които включват текущата икономическа ситуация.

Превод и редакция: Тереза Герова