Израел е връчил на Съединените щати документ миналата седмица с условията за дипломатическо решение за прекратяване на войната в Ливан, съобщава The Times of Israel, след като американският пратеник Амос Хохщайн пристигна в Бейрут за преговори за потенциално прекратяване на огъня.

Според информация на Axios, цитиращ двама американски и двама израелски официални лица, Израел е поискал на на армията му да бъде разрешено да участват в "активно налагане“ на условията, за да гарантира, че Хизбула няма да се превъоръжи и възстанови военната си инфраструктура близо до границата.

Израел също е поискал военновъздушните сили да имат свобода на действие в ливанското въздушно пространство, се добавя в доклада.

Американски служител заяви, че е много малко вероятно Ливан и международната общност да се съгласят с условията на Израел. Белият дом и израелското посолство във Вашингтон отказаха да коментират доклада.

Според Axios Израел иска да може да провежда "активно прилагане“ на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която изисква ливанските въоръжени сили да бъдат единствената сила с оръжие в Южен Ливан.

Резолюцията до голяма степен не се прилага, откакто беше приета през 2006 г., позволявайки на Хизбула да изгради огромен запас от оръжия и отбранителни способности, като нито мироопазващите сили UNIFIL, нито LAF желаят да се противопоставят на подкрепяната от Иран терористична групировка, отбелязва The Times of Israel..

"Говорим за 1701 със засилено изпълнение. Основното ни послание е, че ако ливанската армия и UNIFIL направят повече, израелската армия ще прави по-малко и обратното“, казва израелски служител.

Хохщайн ще бъде в Бейрут в понеделник за разговори с официални лица относно условията за прекратяване на огъня, съобщиха двама източници в Ливан пред Reuters.

Американският пратеник ще се срещне със служебния премиер на Ливан Наджиб Микати и с председателя на парламента Набих Бери по време на посещението си.

Бери заяви пред ТВ Al-Arabiya през почивните дни, че посещението на Хохщайн е "последният шанс преди изборите в САЩ“ за постигане на примирие и заяви, че ще отхвърли всякакви поправки на Резолюция 1701 на ООН.

Една година на трансгранично насилие между Израел и Хизбула в Ливан драстично ескалира през последните седмици, като израелските войски започнаха ограничена наземна операция в Южен Ливан на 30 септември, няколко дни след като ликвидираха лидера на Хизбула Хасан Насрала при въздушен удар в Бейрут.

Ракетният обстрел от Ливан се засили и Хизбула разшири обхвата си, достигайки няколко пъти Тел Авив и веднъж насочвайки ракети към Ерусалим, но удряйки покрайнините. Израелските въздушни удари също се разшириха и многократно са нанасяни удари по цели в Южен Бейрут, известен бастион на Хизбула.

Атаките срещу Северен Израел през последната година доведоха до смъртта на 29 цивилни. Освен това 43 войници и резервисти на израелската армия загинаха в трансгранични сблъсъци и в последвалата сухопътна операция, започната в Южен Ливан в края на септември.

Ливанските власти изчисляват, че през последната година повече от 2400 души са били убити по време на трансграничното насилие. Израелските сили за отбрана изчисляват, че са убили повече от 1500 бойци на Хизбула по време на конфликта.