Около една трета от всички, напуснали Украйна след началото на руското нашествие през февруари 2022 година, са мъже. Това заяви пред Страна.ua заместник-директорът на Института по демография към Националната академия на науките на Украйна Александър Гладун.

"Около две трети са жени, а една трета са мъже. Това е около 35%", цитира изданието думите на експерта.

По думите му 17% от напусналите са момчета и младежи до 18 години, други 17% са възрастни мъже. "Някъде 5% или дори по-малко са мъжете в пенсионна възраст“, ​​заяви той.

Експертът също така добави, че общо около пет милиона души са заминали в чужбина без да се броят онези, които са преминали в Русия.

В края на юли прессекретарят на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко заяви, че от февруари 2022 г. на контролно-пропускателните пунктове са спрени повече от шест хиляди опита за преминаване на границата с подправени документи. Около 13,5 хиляди души, които се опитаха да преминат пеша украинската граница, бяха задържани извън контролно-пропускателните пунктове.

На 24 февруари 2022 г. в Украйна беше въведено военно положение, а на следващия ден Володимир Зеленски подписа указ за обща мобилизация. Забранено е напускането на Украйна на мъже на възраст от 18 до 60 години за периода на военно положение.