Журналистът на американския вестник The Wall Street Journal Евън Гершкович бе осъден в Русия на 16 години лишаване от свобода заради шпионаж, съобщава РИА Новости.

Наказанието за Гершкович се оказа едно от най-тежките сред известните присъди за този вид провинения поне за последните 10 години, показва анализ на изданието "Вьорстка“ на статистика от Върховния съд и публикации в медиите.

По данни на ведомството от 2014 година насам съдилищата са произнесли само една присъда по дела за шпионаж, включваща над 15 години затвор - през 2023 година. В същото време статистиката на отдела може да е непълна - може да не включва дела срещу украинци,твърди адвокат, разговарял с представители на медията.

По-конкретно, статистиката показва само един обвиняем, който е осъден на повече от 15 години през 2023 година, докато медиите съобщават за поне двама. И в двата случая това са граждани на Украйна. Освен това статистиката не показва присъда, по-голяма от 15 години, освен през 2020 година, когато американецът Пол Уелън беше осъден на 16 години по дело за шпионаж.

Евън Гершкович бе задържан през март 2023 година в Екатеринбург. Той бе обвинен в събиране на информация за дейността на "Уралвагонзавод“ за производството и ремонт на военна техника по указание на ЦРУ. След ареста медиите твърдяха, че Гершкович може да бъде използван за размяна на руснаци, осъдени в чужбина.