Русия нанесе масиран комбиниран удар с ракети и дронове срещу 15 области на Украйна в една от най-мощните атаки от началото на войната, съобщава германският вестник BILD.

По данни на украинските ВВС руската армия е задействала 11 бомбардировача Ту-95, носещи крилати ракети. За ударите са използвани хиперзвуковите "Кинжал“. Целта на атаката вероятно отново е енергийна инфраструктура на страната. Държавната компания "Укренерго“ вече обяви извънредни прекъсвания на електричеството в редица райони, за да стабилизира системите, допълва изданието "Украинска правда“.

"15 региона пострадаха днес в резултат на използване на различни видове оръжия от страна на Русия - БпЛА, крилати ракети. Има ранени и загинали“, написа премиерът на Украйна Денис Шмигал в канала си в Telegram.

Шмигал отново подчерта: за да се спре "варварският обстрел“ на украински градове, е необходимо да се унищожи мястото, откъдето се изстрелват руските ракети. За целта Украйна се нуждае от оръжия с голям обсег и разрешение от партньорите си да ги използва срещу руски цели. Украинското правителство разчита на подкрепата на своите съюзници, подчерта той.

През нощта Русия изстреля няколко десетки дронове тип Shahed-131/136 към Украйна, а в сутрешните часове на деня атакува и с крилати и балистични ракети. Експлозии се чуха в Киев, Луцк, Запорожие, Одеса, Харков и други градове. Съобщава се загинали и ранени в резултат на ударите. Последствията от атаката все още се изчисляват.