Единствената в Германия ракета V-2 ("Фау-2“), останала от Третия Райх, е ръждясала в музей в Мюнхен, съобщава вестник BILD.

V-2 (Vergeltungswaffe-2, "Oръжие на възмездието“) е първата балистична ракета с голям обсег в света. Разработена е от Вернер фон Браун през 40-те години на миналия век за Нацистка Германия.

Deutsches Museum в Мюнхен, където са изложени постиженията на естествените науки и технологиите, съхранява оригиналния V-2 от 1963 година насам. Това е единственият екземпляр на това оръжие в Германия. След войната е пренеса САЩ, но по молба на Фон Браун я връщат в Германия. През 2015-2022 година музеят е бил в процес на реконструкция и ракетата се озовава "по средата на строителните дейности“. В нея е проникнала вода и в резултат е започнала да ръждясва.

"Дизайнът на ракетата не е проектиран да издържа на вода. Сега това може да се види“, казва изследователят Анна Донал. Тя и нейните колеги сега изучават бойната глава, използвайки термично и електромагнитно излъчване, за да открият какво има под бялата й боя. Едва след това ще започне възстановяването на V-2.