Шотландия очерта предложения в петък за декриминализиране на притежанието на всички наркотици за лична употреба, заявявайки, че това ще й помогне да се справи с най-лошата смъртност от наркотици в Европа, пише Reuters.

Децентрализираното правителство в Единбург смята, че мерките трябва да бъдат приложени от британското правителство в Лондон, което според политическата структура на Обединеното кралство решава по въпросите като регулирането на наркотиците.

Обосновката е, че този ход ще позволи на хората с проблемна употреба на наркотици да бъдат лекувани и подкрепяни, вместо да бъдат криминализирани, и ще даде на тези, които се възстановяват, по-добър шанс за намиране на работа.

"Въпреки че знаем, че тези предложения ще предизвикат дебат, те са в съответствие с нашия подход към общественото здраве и биха допринесли за нашата национална мисия за подобряване и спасяване на животи“, заявява в изявление министърът на политиката за наркотиците на Шотландия Елена Уитъм.

"Ние работим усилено в рамките на правомощията, които имаме, за да намалим смъртните случаи от наркотици и макар че трябва да направим още, подходът ни просто противоречи на законодателството на Уестминстър, според което трябва да работим.“

Говорител на британския премиер Риши Сунак изключи всякаква промяна, като каза: "Няма планове да променим нашата твърда позиция по отношение на наркотиците“.

Управляващата Шотландска национална партия, която иска Шотландия да бъде независима държава, също влезе в конфликт с британското правителство относно предложения закон за реформа на признаването на пола.

С 327 смъртни случая на милион население, Шотландия е имала най-високата в Европа смъртност от наркотици през 2020 г., изпреварвайки следващата най-висока смъртност от 85 в Норвегия, показва официалната статистика.