Самолетът на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е кацнал на едно от военните летища в Беларус във вторник, 11 юли, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение в Telegram.

Според цитираното съобщение, бизнес самолетът на Евгений Пригожин Embraer Legacy 600 (рег. номер RA-02795) е кацнал на военното летище в Мачулищи на 11 юли в 19:40 местно време (съвпада с българското).

Заслужава да се отбележи, че от 24 юни, когато Пригожин и "вагнерианците" организираха бунт в Русия, неговият самолет е забелязан в Беларус за трети път.

 Бунтът на Пригожин

РБК-Украйна припомня, че след като основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин на 24 юни насочи "похода си към Москва", прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Пригожин ще замине за Беларус. В този случай срещу него ще бъде закрито наказателно дело по опит за преврат в Русия.

На 26 юни вечерта два от самолетите му са забелязани на територията на Русия.Не е ясно къде е Пригожин.

В същото време според CNN Пригожин може да бъде ликвидиран в Беларус, а според Института за изучаване на войната Беларус news pic 2
©
няма да предостави убежище на бойците на ЧВК "Вагнер", ако Кремъл окаже натиск върху Александър Лукашенко. Така заминаването за Беларус може да се превърне в капан за Евгений Пригожин и неговите наемници.

Андрий Юсов, представител на украинското военно разузнавателно управление е заявил, че все още няма информация, че наемниците от ЧВК "Вагнер" се прегрупират и се придвижват към Беларус.

BBC публикува сателитни изображения, които показват активност в изоставена военна база в Беларус на фона на спекулации за преместването на силите на ЧВК "Вагнер" в страната.