Лидерът на партията "Руски общонароден съюз“ Сергей Бабурин оттегли кандидатурата си за президентските избори в страната, предава ТАСС.

"В съответствие с член 44 от Федералния закон на Руската федерация за изборите на президент на Руската федерация оттеглям кандидатурата си за поста президент“, обяви Бабурин.

По думите на политика активисти и доброволци на партията са събрали необходимите подписи за регистрацията му. "Радвам се, че след нашата собствена проверка е потвърдено, че 102 670 подписа на избиратели са готови да бъдат предадени на Централната избирателна комисия. Въпреки това, в контекста на ожесточената война на Запада срещу Русия, кръвта, която украинските нацисти проливат в много градове и села на Руската федерация, приемам може би най-трудното решение в живота си“, обясни Бабурин.

Той призова руснаците да се обединят около кандидатурата на Владимир Путин. "В труден за Родината час не е време за раздробяване на силите на народа. Всички национални патриотични организации на Русия, всички национално ориентирани граждани на Русия трябва да се обединят около кандидатурата на Владимир Владимирович Путин, който днес е национален лидер“, призова Бабурин.

До момента Централната избирателна комисия на Руската федерация е регистрирала четирима кандидати за президентския пост - Леонид Слуцки (номиниран от ЛДПР), Николай Харитонов (Комунистическата партия на Руската федерация), Владислав Даванков ("Нови хора“) и настоящият държавен глава Владимир Путин. На 28 януари лидерът на "Комунистите на Русия“ Сергей Малинкович подаде кандидатурата си в Централната избирателна комисия и към настоящия момент е в ход проверката на документите. Очакват се кандидатурите и на още няколко претенденти за висшия ръководен пост в страната.