Израел възпоменава жертвите на палестинската групировка ХАМАС в атаката от 7 октомври, съобщава германският вестник Die Zeit, като припомня, че днес се навършва един месец от избухването на конфликта.

Общонационална минута мълчание бе обявена в 11:00 часа (местно време), знамената ще останат наполовина свалени. Предвидени са също възпоменателни събития в училища и университети, както и бдения на обществени места в късния следобед и вечерта, включително пред парламента.

Англоезичното издание The Times of Israel съобщи, че роднини на загиналите ще организиран протестен лагер пред парламента. Според организаторите те настояват за смяна на правителството. Премиерът Бенямин Нетаняху все още не е поел отговорност за допускането на бойци от ХАМАС да влязат на територията на еврейската държава.

На 7 октомври бойци на ХАМАС застреляха стотици хора на фестивал, провеждащ се близо до границата с Ивицата Газа. Членовете на групировката навлязоха в множество израелски градове, където също убиха цивилни. В атаката загинаха 1400 израелци, над 240 души бяха отвлечени в Ивицата Газа.

По последни данни на властите в анклава над 10 000 палестинци са загинали в резултат на военните действия през последния месец.