Политическата въртележка, която се разигра в Брюксел тази седмица, беше изненадваща дори за най-опитните наблюдатели на европейските срещи на върха.

Когато лидерите на ЕС се срещнаха за последен път преди празниците, всички погледи бяха насочени към един човек: унгарския министър-председател Виктор Орбан, пише ВВС в публикация озаглавена "Унгарският Виктор Орбан: Един човек ли изнудва ЕС?".

Той е възприеман като най-близкия съюзник на Кремъл в Европа и е единственият лидер на ЕС, който се срещна лице в лице с Владимир Путин тази година.

Докато гласът му се засилваше със заплахите, че ще блокира две ключови решения за Украйна, в Брюксел се появиха спекулации за това как ще протекат преговорите. Дали Орбан ще провали срещата на върха? Чуваха се слухове, че срещата може да продължи с дни, дори и през уикенда, пише британската медия.

На влизане в залата финландският министър-председател Петери Орпо се погрижи за настроението: "Заплахата от страна на Русия е реална. Готов съм да преговарям и съм опаковал много допълнителни рубашки". 

По време на дискусията за започването на преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз германският канцлер Олаф Шолц успя да намери решение: поканил е унгарския премиер Виктор Орбан "да излязат за малко и да пият кафе“, съобщи тогава Politico.

Идеята на германския канцлер направи възможно вземането на решение за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС с необходимото единодушие - правилото се прилага, като се вземе предвид отсъствието на един от представителите на ЕС.

"Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи както за Унгария, така и за Европейския съюз", заявил френският президент Еманюел Макрон, след срещата.

Макрон допълни в изказването си пред Reuters, че не трябва да се позволява на унгарския премиер Виктор Орбан да държат ЕС като "заложник".

Коментарите на френския президент се оказаха навременни защото присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство се оказаха под евентуалното вето на Унгария, съобщи след срещата на лидерите на ЕС румънската Digi24.

Българският премиер Николай Денков потвърди, че Унгария е предупредила, че може да гласува против разширяването на Шенген, ако България запази данъка, въведен върху руския природен газ, транзитиращ през страната. В момента правителството в София отложи събирането на приходите от нова такса върху вноса и транзита на природен газ от Русия. "Българските власти решиха да отменят акциза върху транзита на руски газ, след като Унгария заплаши да наложи вето на влизането на страната в Шенгенската зона", заяви ден по-късно унгарският външен министър Петер Сиярто.

На фона на тези политически маневри Балаж Орбан, депутат от Националното събрание на Унгария (двамата с Виктор Орбан не са роднини), коментира пред ВВЦ, че "Унгария не изнудва ЕС, а всъщност е обратното".