Албанският премиер Еди Рама заяви в хода на пресконференцията по повод официалното започване на преговори за присъединяване към Европейският съюз, че Република  Северна Македония е унижавана с това, че е трябвало да смени името си и да спори с България за национални герои, за да започне пътят, по който в понеделник пое Тирана, предава скопското издание "Независен“.

"Тъжни сме и стотици пъти казвам, че нашите братя от Македония все още не са успели да влязат в този етап от процеса, въпреки че бяха първи. Малко ме е срам, че трябва да мисля за унижението на Северна Македония, която също смени името си. Различните виждания за това коя е била майката на националния герой и в кого е била влюбена, имали ли са роднинска връзка, когато са решили да правят любов, са много интересни теми за историците, но мисля, че не са част от всичко, което ни свързва да стане част от ЕС. За нас и за мен постижението на ЕС е да се научим да виждаме пътя с очите на бъдещето“, заяви Рама.

"Ако спрете Македония, след това Северна Македония и се надявам да не стане Южна Македония, ако направите това, нанасяте голяма вреда на един народ. Глобалните щети за нашия регион са неизбежни“, казва албанският лидер, цитиран от скопското електронно издание "24 Инфо“.

Рама продължи да изтъкна, че тази ситуация не е конфронтация и че няма причина да се създават двустранни проблеми. "Обичам Александър Велики и всички го обичат, но ние не искаме да знаем къде е роден и не претендираме като албанци да вземем част от неговите гени“, заяви той, добавяйки, че албанската история е много различна и че е важно да се фокусираме върху общите цели.

"Не искам да създавам двустранен проблем с Франция по този въпрос, защото тогава ще имаме двустранен проблем за Корсика и това никога няма да свърши“, предупреди Рама. Този коментар подчертава значението на сериозността в политическите преговори и необходимостта от конструктивен диалог.

Рама също така призова всички заинтересовани страни да оставят Северна Македония да функционира като страна-членка на ЕС. "Когато дойде време да станеш член, да кажеш "не, не ми харесва името ти“. Най-малкото да даде възможност на една държава да функционира“, отбеляза той.

"Нито когато страните се нуждаят от признание, нито когато имат нужда от помощ, нито когато имат нужда от подкрепа“, добави Рама. Той призова за приемане на новите реалности и необходимостта от подкрепа на процесите на европейска интеграция.

В крайна сметка Рама заключи, че Албания откри днес първия клъстър от преговори за присъединяване към ЕС. Този важен крайъгълен камък не само потвърждава напредъка на Албания, но и подчертава необходимостта от съвместна подкрепа на интеграционния процес за целия регион.