Албанският премиер Еди Рама изрази загриженост, че при по-нататъшно изостряне на ситуацията в северната част на Косово и Метохия може да се образува територия, сравнима с Донбас, предава ТАСС.

"Единственият път напред не е пътят на ескалиране на напрежението, а пътят на диалога и пътя на споразуменията, основани на споразумение, произтичащо от така наречения френско-германски план. Не искам да повтарям тук това, което казах в Прищина когато се обърнах към компетентните власти в Косово, но бих искал да добавя, че никой не трябва да подценява риска от ескалация на напрежението до точката, в която се намираме в ситуация, в която милициите могат да направят нещо, което не трябва да позволяваме при никакви обстоятелства. ситуация, която може да се сравни с Донбас. Когато в региона се създава някаква територия, която би ни лишила от възможността да инвестираме енергия, което би имало последици с невъобразими размери, което не би позволило ситуацията да се върне към състоянието, в което беше“, заяви Рама по време на пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич.

Вучич на 6 юли, по време на обръщението си към нацията, обяви, че Белград ще поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради заплахата за живота и безопасността на своите граждани в Косово, а също така ще поиска от НАТО, силите на КФОР да проведат демилитаризация на въоръжените формирования на косовските албанци. Той подчерта, че ще поиска "спешен разговор с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, където и да е на планетата Земя, за да проведем финални преговори и да очертаем ситуацията".

Преди това Вучич, по време на среща със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, призова световната общност сериозно да се заеме със сигурността на сърбите в Косово. Той посочи, че "сръбският народ в Косово и Метохия е подложен на най-бруталните малтретирания и преследвания през последните 15 години" и призова за зачитане на техните права и сигурност.