Албанският премиер Еди Рама на днешната новогодишна среща с журналисти каза, че процесът на европейска интеграция е ясен и че "Албания е в абсурдна фаза на блокиране заради ветото, наложено от България на Северна Македония“, цитира думите му скопският вестник "Слободен печат".

Той допълни, че Тирана не възнамерява да зависи завинаги от волята на София и обяви, че ще търси отделяне на Албания от Северна Македония по пътя към ЕС, ако в края на френското председателство, т.е. след първите шест месеца на следващата година, България продължава с ветото си по отношение на Скопие..

"Ако България продължи да налага вето, ние открито ще поискаме отделяне от Северна Македония. "Междувременно важното е, че точките ни в оценките по отношение на този процес се увеличават и два важни компонента в увеличаването на точките са стъпките, които правосъдната система започна да предприема“, каза Рама.

Той посочи, че Специалната прокуратура (СПАК) е издържала изпита, което показва, че не е политически прокурор нито отляво, нито отдясно, а специална прокуратура за борба с престъпността в Албания.

Рама подчерта, че съвместните операции са изведени на ново ниво, където СПАК има специална роля.

"Искам да насърча прокурорите от СПАК да не гледат нито наляво, нито надясно. "Когато започнахме съдебната реформа, много хора в страната не вярваха, че ще успеем", каза албанският премиер.

Той повтори, че никой с проблем с правосъдието не може да се скрие зад логото на неговата управляваща Социалистическа партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков