Редица страни от Европейския съюз тайно подкрепят позицията на Унгария, която не желае да обсъжда членството на Украйна в Общността на предстоящата среща на върха, съобщава EUobserver, позовавайки се на дипломатически източници.

По-рано Bloomberg съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан иска от ЕС да се откаже от обсъжданията на началото на преговорите за членство на Украйна в рамките на срещата на върха, която трябва да се проведе в Брюксел на 14-15 декември. Решението трябва да бъде взето единодушно от всички страни от Общността.

Според източници реалното отношение на Австрия, Франция, Германия, Нидерландия и Словакия към членството на Украйна в ЕС е по-предпазливо от публичната им позиция.

"Мисля, че Нидерландия, Словакия и Австрия са доста щастливи да се скрият зад Орбан. Дори подозирам, че той може да бъде тайно подкрепян от Германия“, цитира изданието дипломат от ЕС.

Според него ситуацията с Орбан устройва Париж и Берлин, които искат да позволят на други да блокират присъединяването на Киев към ЕС.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване към ЕС на Украйна и Молдова, като обуслови приемането на преговорната рамка с изпълнението на няколко условия от страна на Киев и Кишинев. Официалното решение за започване на преговорния процес ще бъде обсъдено от държавните и правителствените ръководители на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември.