Кораб на испанските военноморски сили плава с пълна скорост към търговски кораб, плаващ под малтийски флаг, който може да е бил отвлечен от пирати край Сомалия. Tова са съобщили силите на Европейския съюз за борба с пиратството в Сомалия, предава Reuters.

Ако информацията се потвърди, това ще бъде първото успешно отвличане на кораб от сомалийски пирати от 2017 г. насам. Мерките на международните военноморски сили спряха поредица от отвличания в Аденския залив и Индийския океан, припомня британската агенция.

Съвместният оперативен център на EUNAVFOR в Испания е съобщил, че в четвъртък (14 декември) е получил сигнал за "предполагаемия отвлечен от пирати кораб" "Руен", който се е намирал на около 500 морски мили източно от остров Сокотра, край бреговете на Сомалия.

В отцепилия се сомалийски регион Пунтланд член на група, която в миналото е помагала за организирането на набези срещу кораби, е заявил пред Reuters, че пиратите са успели да завземат плавателен съд.

"Шестима от моите приятели пирати успяха да заловят кораб и ще го докарат на брега на източния регион Пунтленд", е заявил Мухтар Мохамуд по телефона от крайбрежния град Кандала.

Той не е назовал името на плавателния съд, а морските власти на Пунтленд не са отговорили на искане за коментар.

От EUNAVFOR са съобщили, че испанският военен кораб "Виктория" е бил изпратен на мястото на инцидента, "за да събере повече информация и да прецени по-нататъшните действия".

"EUNAVFOR остава бдителна по отношение на това и други неотдавнашни събития, свързани с пиратство в района на операциите в северозападната част на Индийския океан и Червено море", се посочва в съобщението.

В него се добавя, че координират действията си с по-широките международни военноморски сили.