Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не успя да постигне споразумение с Иран за подновяване на достъпа на експерти за достъп до ключовите ядрени обекти в близкоизточната страна след преговорите в Техеран, съобщава EU Observer.

Директорът на МААЕ Рафаел Гроси отбеляза, провалът сериозно засяга способността на агенцията да върши работата си и подкопава шансовете за възстановяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

На пресконференция Гроси призна, че е "близо до момента, в който няма да мога да гарантирам приемственост на знанията“, добавяйки: "Трябва да постигнем споразумение. Трябва да го направим“, Не е определена дата за следваща среща, въпреки че Гроси увери, че ще продължи да търси контакт с представителите на Иран.

Провалът може да застраши по-широките преговори, които трябва да започнат следващия понеделник във Виена за възстановяване на ядрената сделка.

Гроси отлетял до Техеран тази седмица, за да потърси разрешение за неговите инспектори да преинсталират работещите камери в комплекса в Карадж, западно от Техеран. МААЕ казва, че Иран е рестартирал изграждането на центрофуги. "Очевидно е, че толкова дълъг период от време без достъп би ми попречил да продължа да казвам, че имам представа какво се случва в комплекса“.

В официален доклад на заседание на борда на МААЕ в сряда, Гроси каза: "Липсата на достъп до комплекса в Карадж означава, че възстановяването на наблюдението във всички съоръжения на Иран във връзка със Съвместния всеобхватен план за действие не може да бъде завършено“.

Превод и редакция: Тереза Герова