Страните от Европейския съюз ще засилят мониторинга и обмена на данни за танкерите, за да идентифицират кораби, които прехвърлят петрол от кораб на кораб, прикривайки руския му произход, се казва в изявление, разпространено от пресслужбата на Европейския съвет.

Отбелязва се, че ЕС въвежда по-строги правила за наблюдение, за да пресече схеми, които заобикалят санкциите срещу Русия чрез манипулиране на данни от AIS (автоматизирана система за идентификация на кораби).

Подобрен механизъм за споделяне на информация ще позволи по-добро идентифициране на кораби и организации, които участват в измамни практики, като трансбордиране от кораб на кораб, за да прикрият произхода или местоназначението на товара при транспортиране на руски петрол и петролни продукти, се подчертава още в разпространения текст.

Съветът също така реши да въведе правила за уведомяване за продажбата на танкери на която и да е трета страна, за да направи сделките по-прозрачни. Това важни особено за препродажбите на употребявани танкери, които може да се използват за заобикаляне на забраната за внос на руски петрол или петролни продукти и тавана на цените, наложен от страните от Г-7.