Европейският съюз възнамерява да разшири списъка със санкции срещу Русия, като последиците от тях ще бъдат дългосрочни. Това пише Bloomberg, позовавайки се на доклад на Европейската комисия (ЕК).

В документа се казва, че санкциите "значително влошиха индустриалния и технологичен потенциал на Русия". ЕК прогнозира засилване на тези последици в бъдеще, тъй като ограниченията "имат структурно, дългосрочно въздействие върху руския бюджет, финансовите пазари". Също така ограниченията оказват негативно влияние върху привличането на чуждестранни инвестиции от Русия, нейната индустриална и технологична база, според ЕК.

В документа се отбелязва, че търговският оборот между Европа и Русия след началото на войната е намалял повече от половината. ЕК призна, че годишните загуби в производството на Руската федерация и в преработвателната промишленост със средно и високо технологично ниво могат да достигнат 13%. Европейската комисия подчерта, че производството на стомана в Русия миналата година е спаднало със 7% в сравнение с година по-рано, а до края на тази година цифрата може да бъде намалена с още 10%.

На 23 юни Брюксел обяви одобрението на 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Той предвижда ограничения за 87 компании, 100 физически лица, редица медии и някои фирми от трети страни. Новите ограничения влязоха в сила по същото време.

САЩ и Европейският съюз започнаха да налагат санкции срещу Русия след началото на руската вяоенна интервенция в Украйна на 24 февруари 2022 г. В отговор руският президент Владимир Путин забрани вноса на редица хранителни продукти от страни, които са се присъединили към ограниченията.